Positionering van RPA
Automation is bij veel bedrijven een weg naar versnelling, de tijd waarmee (nieuwe) producten naar de markt kunnen worden gebracht, maar ook zeker het vraagstuk capaciteit wordt meer en meer belangrijker. Het mooie van extra capaciteit is het creëren van extra aanbod, beter inspelen op de vraag van de markt en dus extra omzet. Een effect wat zeker niet minder belangrijk is, is de manier waarop we werken: alle activiteiten die wij doen door gebruik te maken van toetsenbord en muis. Activiteiten die we op onze werkplek uitvoeren kunnen namelijk ook worden geautomatiseerd! Kunnen we alles automatiseren? Nee, dat gaat veel te ver, maar taken verlichten of zelfs activiteiten niet meer hoeven te doen is zeer welkom. Resultaat: ons werk wordt leuker en bedrijven profiteren van de extra capaciteit die ontstaat!
Werkzaamheden die veelal een repeterend karakter hebben en ook vaak gezien worden als eentonig zijn een makkelijke prooi voor RPA. Maar RPA is eigenlijk niet nieuw, want wat begon in 1987, was het eenvoudige automatiseren van handelingen door het maken van taken in Excel en Word (de ons zo bekende Office programma’s). Een standaard template (standaard formulieren) in Word, voorkwam dat we meerdere keren eenzelfde brief moesten maken/typen.
Maar ook Excel, ons spreadsheet programma, had al veel van dit soort technieken in zich. Door alleen al de copy/paste (kopiëren en plaatsen) functie in een Macro op te nemen, hielp het ons bij het maken van tabellen en waarden overzetten van de ene naar de andere formule. Deze technieken en nog vele andere worden door de huidige Tool leveranciers gebruikt, echter hebben ze dit ondergebracht in mooie ontwikkel studio’s. Met het simpel klikken met de muis of met het toetsenbord kunnen taken worden aangemaakt die vervolgens kunnen worden gestart en gestopt, of zelfs door een monitor kunnen worden bewaakt en gestuurd, volgens een bepaalde kalender en/of klok.
Samen met collega experts organiseren we regelmatig inspiratie sessies rondom het thema RPA. Medewerkers van bedrijven, verantwoordelijk voor bepaalde werk processen, maken op interactieve manier duidelijk welke processen in hun ogen kunnen worden geautomatiseerd. De vraag die we stellen is: welk werk zou jij willen overdragen aan een junior collega, die je aan het inwerken bent en bekend wilt maken met het werk wat jij en hij/zij gaat doen. Bij deze oefening geven we geen voorwaarden of grenzen aan. We leggen uit wat een robot zoal doet.
RPA wordt tegenwoordig vaak toegepast in SAP en andere ERP achtige applicatie landschappen. Veel repeterend werk wordt door deze softbots overgenomen en medewerkers kunnen zich weer concentreren op het echte werk. Werk wordt weer leuk en uitdagend.
Ben je nieuwsgierig naar wat RPA binnen jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op via rpa@conclusion.nl.